WordPress inloggen: Hoe log ik in? (Stap voor stap)

WordPress inloggen: Hoe log ik in? (Stap voor stap)

Inloggen in WordPress is makkelijk, je hebt er enkel een account voor nodig. Dit account heb je aangemaakt tijdens de installatie van WordPress bij jouw webhosting partner of dit account heb jij per e-mail ontvangen van de webhost. Standaard is het inlogscherm van een WordPress website te vinden op jouwwebsite.nl/wp-admin/.

De webhosting partner is het bedrijf waar jouw domeinnaam geregistreerd staat en waar jij een stukje webruimte beschikbaar hebt, hier draait het WordPress Content Management System. Bekende Nederlandse webhositng partners zijn onder andere Strato, Mijndomein, Hostnet, TransIP, Yourhosting en Antagonist.

Nieuwe WordPress-site inloggen
Dit is de e-mail die je ontvangt na een nieuwe WordPress installatie

WordPress inloggen: Ga naar het inlogscherm op /wp-admin/

Het WordPress inlogscherm is standaard te vinden op de URL jouwwebsite.nl/wp-admin/. Als alternatief werken ook de volgende URLs als webadres voor het WordPress dashboard:

  • jouwwebsite.nl/wp-login.php
  • jouwwebsite.nl/login/
  • jouwwebsite.nl/admin/

Als jij WordPress hebt geïnstalleerd in een submap zoals /blog/ of /wordpress/, dan moet je de submap toevoegen aan het adres. Voorbeeld:

jouwwebsite.nl/jouwsubmap/wp-admin/

Als jij WordPress hebt geïnstalleerd op een subdomein zoals blog.jouwsite.nl of wordpress.jouwsite.nl, dan moet je het subdomein toevoegen aan het adres. Voorbeeld:

  • subdomein.jouwwebsite.nl/wp-admin/

Als je naar /wp-admin/ gaat en je bent al ingelogd wordt je direct doorgestuurd naar het WordPress dashboard.

WordPress inloggen: Vul je gebruiksnaam en wachtwoord in

WordPress inloggen op de iPhone

Een login is alleen succesvol met de juiste gegevens, om in te loggen in WordPress heb je je gebruikersnaam (of e-mailadres) en je wachtwoord nodig. Je voert deze in in de gelabelde velden ‘Gebruikersnaam of e-mailadres‘ en ‘Wachtwoord‘ en drukt na het invoeren op ‘Inloggen‘.

WordPress geeft bezoekers standaard de kans om erg vaak een inlogpogingen te doen, om dit te beperken kan je de plug-in Limit Login Attempts installeren.

Wachtwoord vergeten?

Kom jij er niet in? Geen paniek, om je wachtwoord te herstellen klik je op de regel ‘Wachtwoord vergeten?‘ links van het midden on het inlogscherm.

Na het invoeren van je gebruikersnaam of e-mailadres ontvang jij een instructie (per e-mail) waarmee jij je wachtwoord kan resetten.

Gebruik ‘Onthoud mij’ om de inlogpagina te omzeilen

Op de WordPress-inlogpagina is een selectievakje te zien met het label ‘Onthoud mij‘. Wanneer je dit vakje aanvinkt voordat je inlogt en vervolgens inlogt, krijg je voortaan direct toegang tot het WordPress dashboard. Dit werkt 14 dagen lang, tenzij de cookie-instellingen van de webbrowser langer toestaan.

Inloggen WordPress lukt niet

Lukt het inloggen niet en biedt de wachtwoord vergeten functie geen uitkomst? Dan is het tijd voor drastische maatregelen! Via een omweg kan jij zelf het wachtwoord voor je WordPress-account wijzigen. Je hebt hiervoor toegang nodig tot de beheeromgeving van jouw webhosting partner.

Je wachtwoord pas je zelf aan in de database, daarvoor moet je op zoek naar de inloggegevens van of snelkoppeling naar phpMyAdmin via jouw webhost.

Om het makkelijk te maken heb ik zes instructies van de grote webhosts in Nederland toegevoegd:

Staat jouw webhost er niet bij? Google op de naam van je webhost partner en voeg phpMyAdmin toe en je vindt zeer waarschijnlijk een instructie over hoe jij in phpMyAdmin komt. Want in phpMyAdmin kan je de database aanpassen.

jouwwebsite.nl/phpmyadmin/ is vaak de locatie van phpMyAdmin

Een WordPress wachtwoord aanpassen in phpMyAdmin

Als je ingelogd bent in phpMyAdmin dan kan je in de linkerbalk je WordPress database openen en vervolgens naar de tabel wp_users scrollen / zoeken.

Indien tijdens de installatie van WordPress een andere tabelprefix is gekozen dan “wp_” dan beginnen de regels niet met “wp_” maar met iets anders.

phpMyAdmin wp_users wordpress inloggen
Het welkomstscherm van phpMyAdmin met de tabel wp_users zichtbaar

In deze tabel zijn alle WordPress gebruikers te zien, in het onderstaande voorbeeld is er maar één user. Kies op de juiste regel voor ‘Wijzigen’ om de gegevens van de WordPress gebruiker aan te kunnen passen.

phpMyAdmin wp_users wijzigen wordpress inlog
Één WordPress gebruiker in de tabel wp_users met de naam “admin”

In het volgende scherm wijzig je enkel de regel user_pass. Je doet dit door onder functie MD5 te selecteren en bij waarde het nieuwe wachtwoord in te voeren.

Doe dit niet zonder MD5 te selecteren! Je wachtwoord moet versleuteld worden.

De rij user_pass moet aangepast worden met MD5 selecteerd in de dropdown!

Na het opslaan van deze wijziging kan je inloggen in WordPress met je nieuwe wachtwoord!

Heb jij een vraag over WordPress inloggen?

Ik hoor graag van je! Ik lees de comments vrijwel dagelijks en help je graag op weg. Heb je liever direct contact? Ga dan naar het contactformulier.